معرفی دانشگاه کاشان
دانشگاه کاشان و دانشگاه اصفهان تنها دانشگاههای جامع استان اصفهان محسوب میشوند. این دانشگاه به عنوان بزگترین و اولین دانشگاه شهرستان کاشان، ابتدا در قالب مدرسه عالی علوم کاشان در سال 1353 با پذیرش دانشجو در مقطع کارشناسی دو رشته فیزیک و ریاضی آغاز به کار کرد و از سال 1358 به عنوان یک واحد اقماری دانشگاه اصفهان ادامهی فعالیت داد. سرانجام در سال 1373 به دانشگاهی مستقل تحت نام دانشگاه کاشان ارتقا جایگاه یافت. پردیس مرکزی دانشگاه با مساخت تقریبی 530 هکتار در شهر راوند و در کیلومتر 6 بلوار قطب راوندی کاشان قرار گرفته است.
دانشگاه کاشان مجهز به 4 پژوهشکده شامل پژوهشکده علوم و فناوری نانو، پژوهشکده اسانسهای طبیعی، پژوهشکده انرژی، آب و محیط زیست، پژوهشکده فرش؛ 2 مرکز پژوهشی شامل مرکز پژوهشی کاشان شناسی و مرکز پژوهشی معماری و شهرسازی، یک رصدخانه در نیاسر و یک مرکز تحقیقات و توسعه فناوری شبکه هوشمند است.
طبق اعلام وبگاه دانشگاه در سال 1403، این دانشگاه اکنون با حدود 302 عضو هیئت علمی، دارای بیش از 8600 دانشجو در 202 رشته-گرایش تحصیلی است.
این دانشگاه از یک پردیس خواهران، یک پردیس دانشگاهی و 12 دانشکده به قرار زیر تشکیل شده است:
دانشکده علوم انسانی و حقوق، دانشکده مهندسی، دانشکده معماری و هنر، دانشکده شیمی، دانشکده آموزشهای الکترونیکی، دانشکده علوم ریاضی، دانشکده منابع طبیعی و علوم زمین، دانشکده فیزیک، دانشکده ادبیات و زبانهای خارجی، دانشکده مهندسی مکانیک، دانشکده برق و کامپیوتر، دانشکده علوم مالی، مدیریت و کارآفرینی.
دانشکده علوم انسانی و حقوق به عنوان دانشکده مادر در سال 1357 آغاز به کار کرد و در سال 1390 دانشکده ادبیات و زبانهای خارجی و در سال 1401 دانشکده مدیریت، علوم مالی، و کارآفرینی از آن تفکیک شدند. اکنون این دانشکده با حدود 30 عضو هیئت علمی در 5 گروه آموزشی علوم اجتماعی، حقوق، روانشناسی، علوم تربیتی، و علوم ورزشی فعالیت میکند و در رشتههای حقوق و جامعهشناسی (بررسی مسایل اجتماعی ایران) در سه مقطع کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکتری و در رشتههای روانشناسی، علوم تربیتی و علوم ورزشی در مقاطع کارشناسی وکارشناسی ارشد دانشجو میپذیرد.
دانشکده مهندسی در سال ۱۳۷۳ با پذیرش دانشجو در رشته مهندسی مکانیک گرایش حرارت و سیالات آغاز به کار کرد. جایگاه شهرستان کاشان به عنوان یکی از قطبهای صنعتی کشور، این دانشکده را حائز اهمیت میکند. طبق اعلام وبگاه دانشگاه، این دانشکده اکنون با 39 عضو هیئت علمی و بیش از 2000 دانشجو در 5 گروه آموزشی شامل مهندسی شیمی، مهندسی معدن، مهندسی عمران، مهندسی مواد و متالورژی و مهندسی صنایع فعالیت میکند. گروه مهندسی صنایع در مقطع کارشناسی، گروه مهندسی عمران و مهندسی مواد و متالورژی در مقاطع کارشناسی و کارشناسی ارشد و گروه مهندسی شیمی و معدن در تمامی مقاطع تحصیلی اقدام به پذیرش دانشجو میکنند.
دانشکده مکانیک در سال 1373 همزمان با راهاندازی دانشگاه فعالیت خود را آغاز کرد. این دانشکده با 23 عضو هیئت علمی در 3 گروه آموزشی حرارت و سیالات، طراحی جامدات و ساخت و تولید فعالیت میکند. طبق اعلام وبگاه دانشگاه، اکنون در مقطع کارشناسی رشته مهندسی مکانیک حدود 600 دانشجو و در مقطع کارشناسی ارشد و دکتری مهندسی مکانیک با 3 گرایش طراحی کاربردی، تبدیل انرژی و ساخت و تولید بیش از 200 دانشجو مشغول به تحصیلاند.
دانشکده فیزیک در سال 1390 راهاندازی شد؛ با اینهمه رشتهی فیزیک به همراه رشته ریاضی اولین رشتههای ارائهشده در دانشگاه کاشان در سال 1353 بودند. این دانشکده که دارای آزمایشگاههای مجهز آموزشی و پژوهشی و یک رصدخانه بسیار فعال در شهر نیاسر است؛ اکنون با 30 عضو هیئت علمی در 4 گروه آموزشی فعالیت میکند و در مقطع کارشناسی رشته فیزیک و فیزیکمهندسی و مقطع کارشناسی ارشد و دکتری فیزیک با گرایشهای حالت جامد، هستهای، ذرات بنیادی، اتمیملکولی، لیزر و مقطع دکتری فیزیک- پلاسما و فتونیک میزبان دانشجویان است.
دانشکده منابع طبیعی و علوم زمین در سال 1388 با هدف تربیت نیرو در حوزه منابع طبیعی و محیط زیست فعالیت خود را آغاز کرد. این دانشکده از 4 گروه آموزشی مرتع و آبخیزداری، محیط زیست، جغرافیا و طبیعت گردی و مدیریت سرزمینهای خشک تشکیل شده است. رشتههای جغرافیا، گردشگری و مهندسی طبیعت در مقطع کارشناسی، رشتههای علوم و مهندسی آبخیزداری (با سه گرایش آبخیزداری شهری، حفاظت آب و خاک و مدیریت حوزه های آبخیز)، علوم و مهندسی مرتعداری با گرایش گیاهان دارویی و صنعتی، مدیریت و کنترل بیابان، علوم و مهندسی محیط زیست (با گرایشهای ارزیابی و آمایش سرزمین و آلودگی های محیط زیست)، طبیعتگردی (با گرایشهای اکوتوریسم و ژئوتوریسم، جغرافیا و برنامهریزی شهری (با گرایشهای برنامهریزی مسکن و بازآفرینی شهری، و آمایش شهری) در مقطع کارشناسی ارشد و رشتههای علوم و مهندسی آبخیزداری گرایش حفاظت آب و خاک، و مدیریت و کنترل بیابان در مقطع دکتری در این دانشکده برگزار میشود.
پردیس خواهران این دانشگاه دانشجویانی در مقطع کارشناسی علوم ورزش را پذیرش میکند.
پردیس دانشگاهی به ارائه رشتههایی در مقطع تحصیلات تکمیلی اشتغال دارد؛ 16 رشته در مقطع کارشناسی ارشد و 9 رشته در مقطع دکتری در این پردیس ارائه میشود.
جایگاه دانشگاه کاشان در رتبهبندیهای دانشگاهی
در رتبهبندی جهانی پایگاه استنادی جهان اسلام (ISC) در سال 2023 که همه انواع دانشگاهها را دربرمیگیرد این دانشگاه با احراز رتبه 2000 – 1801 جهانی، جایگاه 40 کشوری را به خود اختصاص داده است.
بر اساس آخرین رتبهبندی پایگاه استنادی علوم جهان اسلام (ISC) در سال 01-1400 از دانشگاههای جامع کشور، این دانشگاه در رتبه 18 قرار گرفته است.