معرفی دانشگاه خوارزمی
دانشگاه خوارزمي تهران دانشگاهی با بیش از صد سال قدمت است. پیشینه دانشگاه کنونی به سال 1298 برمیگردد که با نام دارالمعلمین مرکزی و با هدف تربیت معلم آغاز به کار کرد. این مرکز در سال 1312 به دانشسرای عالی ارتقا جایگاه یافت و یک سال بعد در سال 1313 همزمان با تأسیس دانشگاه تهران، دو بخش ادﺑﯿﺎت و ﻋﻠﻮم اﻧﺴانی و ﻋﻠﻮم ﭘﺎیه آن به ترتیب داﻧﺸﮑﺪه ادﺑﯿﺎت و داﻧﺸﮑﺪه ﻋﻠﻮم داﻧﺸﮕﺎه ﺗﻬﺮان را شکل دادند. این دانشسرا با وجود پیوستن به دانشگاه تهران همچنان فعالیت خود در حوزه تربیت معلم را پی گرفت. در سال 1338 مجدداً به دانشسرایی مستقل تبدیل شد و در نهایت در سال 1353 این دانشسرا به دانشگاه تربیت معلم ارتقا جایگاه یافت. این دانشگاه در سال 1390 با پذیرش فعالیتهای آموزشی و پژوهشی دیگری فراتر از هدف اصلی خود که تربیت معلم بود با تغییر نام به دانشگاه کنونی خوارزمی تبدیل شد. اکنون وظیفه تربیت معلم این دانشگاه به دانشگاه فرهنگیان واگذار شده است و این دانشگاه پذیرای دانشجویان در رشته- مقاطع مختلف تحصیلی است. این دانشگاه از دو پردیس تشکیل شده است: پردیس تهران به نشانی خیابان شهید مفتح نرسیده به خیابان انقلاب و پردیس کرج به نشانی انتهای خیابان شهید بهشتی، میدان دانشگاه (غرب شهر کرج و در مجاورت جاده کرج- قزوین).
این دانشگاه آنگونه که در وبگاه آن آمده است در دو حوزه قطب علمی محسوب میشود: قطب علمی روانشناسی استرس و قطب علمی تحلیل فضایی مخاطرات محیطی
مراکز پژوهشی، پژوهشکدهها و مؤسسات پژوهشی دایر در این دانشگاه به قرار زیر است:
مراکز پژوهشی: مرکز فناوری اطلاعات و ارتباطات، مرکز کارآفرینی و ارتباط با جامعه، مرکز رشد و توسعه واحدهای فناور، مرکز آپا، مرکز پژوهشی آب، مرکز پژوهشی نفت، مرکز پژوهشی سیلاب، مرکز پرورش حیوانات آزمایشگاهی، و مرکز مدیریت مهارتآموزی و مشاوره شغلی
پژوهشکدهها: پژوهشکده پلاسما، پژوهشکده علوم حرکتی، پژوهشکده علوم کاربردی، پژوهشکده علوم همگرا، پژوهشکده شیمی سبز، پژوهشکده فلسفه و حقوق تطبیقی، و پژوهشکده بلایای طبیعی و مدیریت ریسک
مؤسسات پژوهشی: مؤسسه پژوهشی زبان و ادبیات فارسی بهار، مؤسسه پژوهشی تحقیقات ریاضی دکتر مصاحب، و مؤسسه پژوهشی تحقیقات تربیتی، روانشناختی و اجتماعی
دانشگاه خوارزمی در مجموع از 15 دانشکده تشکیل شده است که هر پردیس تعدادی از این دانشکدهها را دربرمیگیرد:
ادبیات و علوم انسانی، اقتصاد، تربیت بدنی و علوم ورزشی، حقوق و علوم سیاسی، روانشناسی و علوم تربیتی، شیمی، علوم جغرافیایی، علوم ریاضی و کامپیوتر، علوم زمین، علوم زیستی، ، فنی و مهندسی، فیزیک، مدیریت، و هنر و معماری
پردیس تهران:
دانشکده حقوق و علوم سیاسی از دانشکدههای مستقر در پردیس تهران است. در ابتدای دهه 80 با ارائه رشته علوم سیاسی و راهاندازی گروه حقوق و علوم سیاسی در دانشگاه، زمینه تأسیس این دانشکده فراهم شد. این دانشکده اکنون در 5 گروه آموزشی حقوق بینالملل، حقوق جزا، حقوق خصوصی، روابط بینالملل و علوم سیاسی فعالیت میکند. رشتههای ارائهشده در این دانشکده به تفکیک دوره به قرار زیر است:
کارشناسی: حقوق، علوم سیاسی، و فقه و حقوق اسلامي
کارشناسی ارشد: حقوق بینالملل، فقه و مباني حقوق اسلامي، حقوق خصوصی، مطالعات زنان گرایش حقوق زنان در اسلام، روابط بینالملل، رشته مطالعات منطقهاي با 2 گرایش (مطالعات اروپا و مطالعات خاورميانه و شمال آفريقا) و علوم سیاسی
دکتری: حقوق جزا و جرمشناسي، حقوق خصوصی، و روابط بینالملل
دانشکده اقتصاد با نام اولیه دانشکده امور دارایی و اقتصادی در سال 1315 به عنوان یک مرکز آموزشی وابسته به وزارت اقتصاد و امور دارایی (وزارت امور مالیه سابق) فعالیت خود را آغاز کرد. این دانشکده در سال 1382 تحت پوشش وزارت عتف درآمد. این دانشکده در سال 1390 با ایجاد 3 دانشکده به دانشگاه علوم اقتصادی ارتقا جایگاه یافت و مدتی بعد با دانشگاه خوارزمی ادغام شد. دانشکده اقتصاد دانشگاه خوارزمی یکی از دانشکدههای دانشگاه علوم اقتصادی سابق است. اکنون دانشکده اقتصاد با میزبانی بیش از 400 دانشجو، متشکل از 3 گروه آموزشی اقتصاد امور عمومی، اقتصاد و بانکداری اسلامی، و اقتصاد انرژی و منابع است. این دانشکده دوره کارشناسی رشته اقتصاد و دوره کارشناسی ارشد رشته علوم اقتصادی با 4 گرایش (اقتصاد نظری، بانکداری اسلامی، اقتصاد اسلامی، اقتصاد مالی اسلامی)، اقتصاد مسکن، مهندسی صنایع- سیستمهای کلان، و اقتصاد انرژی را ارائه میدهد. این دانشکده در خیابان طالقانی، خیابان جهان تهران مستقر است.
دانشکده مدیریت از ادغام دو دانشکده مدیریت دانشگاه علوم اقتصادی سابق و دانشگاه خوارزمی شکل گرفته است. این دانشکده اکنون دارای 5 گروه آموزشی مدیریت بازرگانی، مدیریت منابع انسانی، مدیریت عملیات و فناوری اطلاعات، مدیریت کسب و کار، و بانک، بیمه و گمرک است. دوره کارشناسی رشته مدیریت امور بانکی، مدیریت امور گمرکی، و مدیریت بیمه، دوره کارشناسی ارشد رشته مدیریت دولتی، مدیریت منابع انسانی، مدیریت بازرگانی، مدیریت صنعتی، مدیریت کسب و کار، مدیریت فناوری اطلاعات و مدیریت کارآفرینی و دوره دکتری رشته مدیریت فناوری اطلاعات- کسب و کار هوشمند، مدیریت دولتی، و مدیریت بازرگانی در این دانشکده ارائه میشود. این دانشکده در خیابان حافظ، خیابان سمیه قرار دارد.
دانشکده علوم مالی یکی از 3 دانشکدههای دانشگاه علوم اقتصادی سابق است که در سال 1390 با دانشگاه خوارزمی ادغام شد. این دانشکده اکنون در 3 گروه آموزشی ریاضی مالی، حسابداری، و مدیریت و مهندسی مالی فعالیت میکند. این دانشکده دوره کارشناسی رشته حسابداری و مدیریت مالی، دوره کارشناسی ارشد رشته حسابداری، حسابرسی، مدیریت مالی، مهندسی مالی، و ریاضی مالی و دوره دکتری رشته حسابداری را ارائه میدهد. این دانشکده در خیابان حافظ، خیابان رودسر تهران قرار دارد.
دانشکده علوم جغرافیایی در سال 1318 در قالب یک گروه علمی آموزشی با ایجاد دو رشته دبیری جغرافیای طبیعی و جغرافیای ادبی در دانشگاه تربیت معلم آغاز به کار کرد. در طی سالهای بعد با اضافه شدن رشتههای غیردبیری و مقاطع تحصیلی مختلف سرانجام در سال 1389 این دانشکده راهاندازی شد. اکنون این دانشکده از 5 گروه آموزشی جغرافیای طبیعی، جغرافیای انسانی، جغرافیای سیاسی، جغرافیای گردشگری، و سنجش از دور و GIS تشکیل شده است. علاوه بر رشته جغرافیا در دوره کارشناسی رشتههای زیر در مقطع کارشناسی ارشد و دکتری در این دانشکده ارائه میشود:
کارشناسی ارشد: ژئومورفولوژی با 2 گرایش (آمایش محیط و ژئومورفولوژی نظری)، آب و هواشناسی با 2 گرایش (تغییر اقلیم و آب و هواشناسی سینوپتیک)، مخاطرات محیطی، جغرافیا و برنامهریزی شهری با 2 گرایش (محیط زیست شهری، آمایش شهری، و برنامهریزی مسکن و بازآفرینی شهری)، جغرافیا و برنامهریزی روستایی با 2 گرایش (برنامهریزی کالبدی و اقتصاد روستایی)، رشته جغرافيا و برنامهريزي گردشگري با 3 گرایش (برنامهريزي فضايي، گردشگری شهري و گردشگري روستایی)، رشته جغرافياي سياسي با 2 گرایش (ژئوپلیتیک و مطالعات ایران)، جغرافیای سیاسی، و سنجش از دور و سيستم اطلاعات جغرافيايي با 2 گرایش (سيستم اطلاعات جغرافيايي و سنجش از دور)
دکتری: ژئومورفولوژی، آب و هواشناسی، جغرافیا و برنامهریزی شهری، جغرافیا و برنامهریزی روستایی
دانشکده هنر و معماری دانشکدهای نوپاست که در سال 1395 راهاندازی شد. این دانشکده متشکل از 3 گروه آموزشی است و دوره کارشناسی رشته چندرسانهای، مهندسی معماری، و مهندسی شهرسازی را ارائه میدهد.
جایگاه دانشگاه خوارزمی در رتبهبندیهای دانشگاهی
بر اساس آخرین رتبهبندی پایگاه استنادی علوم جهان اسلام (ISC) سال 01-1400 از دانشگاههای جامع کشور، این دانشگاه موفق به کسب رتبه 13 کشوری شد. در رتبهبندی جهانی پایگاه استنادی علوم جهان اسلام (ISC) نیز که همه انواع دانشگاهها را دربرمیگیرد این دانشگاه با احراز رتبه 2000 – 1801 جایگاه 34 را به خود اختصاص داده است.
بر اساس رتبهبندی موضوعی تایمز سال 2024 این دانشگاه از بهترین دانشگاههای کشور در دو حوزه موضوعی علوم اجتماعی و اقتصاد و تجارت است. در آن رتبهبندی دانشگاه خوارزمی در حوزه علوم اجتماعی و همچنین در حوزه اقتصاد و تجارت رتبه 800 – 601 جهانی را کسب کرده است. بر این اساس در حوزه علوم اجتماعی جایگاه 7 و در حوزه اقتصاد و تجارت جایگاه 8 کشوری را کسب کرده است.
این دانشگاه همچنین در حوزه موضوعی علوم زیستی تایمز سال 2024 با احراز رتبه 1000-801 جهانی در جایگاه 19 کشوری قرار گرفته است.