معرفی دانشگاه علوم پزشکی مشهد
دانشگاه علوم پزشکی مشهد از دانشگاههای برتر علوم پزشکی کشور محسوب میشود. ایجاد اولین مرکز آموزش عالی حوزۀ درمان در مشهد به سال 1318 و 3 سال بعد از راهاندازی دانشگاه تهران برمیگردد. این مرکز در قالب یک آموزشگاه عالی بهیاری کار خود را آغاز کرد. سرانجام در سال 1328 با راهاندازی دانشکده پزشکی و فراهمشدن زمینه تأسیس دانشگاه مشهد، این آموزشگاه منحل شد. دانشکده پزشکی بیش از 30 سال یکی از دانشکدههای دانشگاه مشهد محسوب میشد؛ بعد از شکلگیری وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی و تأسیس دانشگاههای علوم پزشکی، در سال 1365 دانشگاه علوم پزشکی مشهد تأسیس و دانشکدههای حوزه درمان و بهداشت از جمله دانشکده پزشکی از دانشگاه فردوسی مشهد منفک و به این دانشگاه منتقل شدند. حوزه مدیریتی دانشگاه در شهرک دانش و سلامت (در مجاورت کمربندی شهر) مستقر است و پردیس دانشگاه در مجتمع آموزشی شهید دکتر خوارزمی (ضلع جنوب غربی میدان آزادی) و جنب دانشگاه فردوسی مشهد قرار گرفته است.
دنشگاه علوم پزشکی مشهد آنگونه که در وبگاه آن در سال 1403 درج شده است دارای بیش از 900 عضو هیئت علمی است و علاوه بر ارائه رشتههای دوره کارشناسی و دکتری حرفهای، در 160 رشته-گرایش مقطع تحصیلات تکمیلی به آموزش بیش از 2700 دانشجو اشتغال دارد.
در حال حاضر 2 کلینیک ویژه مستقل و یک مرکز جامع توانبخشی، 15 بیمارستان، 5 مرکز بهداشت در مشهد و 15 شبکه بهداشت تحت پوشش دانشگاه قرار دارد.
این دانشگاه مجهز به 49 مرکز پژوهشی است و از 9 دانشکده (شامل دو دانشکده اقماری)، یک مرکز آموزشی فوریتهای پزشکی در درگز و یک پردیس خودگردان تشکیل شده است. دانشکدهها شامل دانشکده پزشکی، دانشکده بهداشت، دانشکده پرستاری و مامایی، دانشکده علوم پیراپزشکی و توانبخشی، دانشکده داروسازی، دانشکده دندانپزشکی، دانشکده طب ایرانی و مکمل و دانشکدههای اقماری شامل دانشکده پرستاری قوچان و دانشکده علوم پزشکی شهرستان کاشمر میشود.
دانشکده پزشکی از برترین و مجهزترین دانشکدههای پزشکی کشور است؛ این دانشکده علاوه بر ارائهی رشته دکتری عمومی پزشکی، گسترهی وسیعی از رشتههای علوم پایه و علوم بالینی پزشکی و همینطور دورههای تحصیلات تکمیلی در این زمینه را پوشش میدهد که به تفکیک از قرار زیر است:
کارشناسی ارشد: انفورماتیک پزشکی، انگلشناسی پزشکی، ایمنیشناسی پزشکی، آموزش پزشکی، آموزش جامعهنگر در نظام سلامت، بهداشت و ایمنی مواد غذایی، بیوشیمی بالینی، تغذیه بالینی، تکنولوژی آموزشی در علوم پزشکی، تکنولوژی گردش خون، خونشناسی آزمایشگاهی و بانک خون، رادیوبیولوژی، روانشناسی بالینی، زیست فناوری پزشکی، ژنتیک انسانی، علوم بهداشتی در تغذیه، علوم تشریحی، علوم تغذیه، فناوری تصویربرداری پزشکی، فیزیک پزشکی، فیزیولوژی، قارچشناسی پزشکی، میکروبشناسی پزشکی، نانوفناوری پزشکی، ویروسشناسی پزشکی
دکتری تخصصی: انفورماتیک پزشکی، ایمنیشناسی پزشکی، باکتریشناسی پزشکی، بیوشیمی بالینی، پزشکی مولکولی، تکنولوژی آموزشی در علوم پزشکی، زیست فناوری پزشکی (بیوتکنولوژی پزشکی)، ژنتیک پزشکی، علوم اعصاب، علوم تشریحی، علوم تغذیه، فارماکولوژی، فیزیک پزشکی، فیزیولوژی پزشکی، مدیریت اطلاعات سلامت، مهندسی بافت، ویروسشناسی
دستیاری تخصصی: آسیبشناسی، بیماریهای پوست، بیماریهای داخلی، بیماریهای عفونی و گرمسیری، بیماریهای قلب و عروق، بیماریهای مغز و اعصاب، بیهوشی، پزشکی خانواده، پزشکی اجتماعی، پزشکی هستهای، جراحی استخوان و مفاصل، جراحی عمومی، جراحی کلیه و مجاری ادراری – تناسلی، جراحی مغز و اعصاب، چشمپزشکی، رادیوانکولوژی، رادیولوژی، روانپزشکی، زنان و زایمان، طب اورژانس، طب کار، کودکان(بیماری های کودکان، گوش و حلق و بینی
دستیار فوقتخصصی: گوارش کودکان، مغز و اعصاب کودکان، آلرژی و ایمونولوژی بالینی، مراقبت های ویژه (ICU)، جراحی کودکان، جراحی پلاستیک ترمیمی سوختگی، جراحی توراکس، جراحی عروق، جراحی قلب و عروق، روانپزشکی کودک و نوجوان، روماتولوژی، بیماریهای ریه، طب نوزادی و پیرامون تولد، عفونی کودکان، غدد درونریز و متابولیسم، غدد درونریز و متابولیسم کودکان، قلب کودکان، بیمارهای قلب و عروق، گوارش و کبد بالغین، نفرولوژی، کلیه اطفال، خون و سرطان کودکان، خون و سرطان بالغین
این دانشکده به ارائهی حدود 34 رشته شاخه پزشکی در دوره تکمیلی تخصصی (فلوشیپ) نیز اشتغال دارد.
دانشکده علوم پیراپزشکی و توانبخشی طبق اعلام وبگاه دانشگاه، اکنون دارای 36 عضو هیئت علمی است که در 8 گروه آموزشی بیناییسنجی، تکنولوژی پرتوشناسی، علوم آزمایشگاهی، فناوری اطلاعات سلامت، فیزیوتراپی، گفتاردرمانی، کاردرمانی، و مددکاری اجتماعی اشتغال دارند. گروه علوم آزمایشگاهی و رادیولوژی قدیمیترین گروه این دانشکده است که در سال 1351 در آموزشگاه پرستاری مشهد آغاز به کار کرد. این دانشکده علاوه بر ارائه دوره کارشناسی رشتههایی مطابق با گروههای آموزشی، به برگزاری دوره کارشناسی ارشد رشتههای بیناییسنجی، فناوری اطلاعات سلامت، فیزیوتراپی، مددکاری اجتماعی، و گفتار درمانی و دوره دکتری رشته بیناییسنجی نیز میپردازد.
دانشکده داروسازی در سال 1350 و در ابتدا با نام دانشکده علوم دارویی و تغذیه شروع به فعالیت کرد و اکنون از دانشکدههای برتر کشور محسوب میشود؛ در رتبهبندی کیو.اس (QS) سال 2024، موفق به کسب رتبه دوم کشوری شد. آنگونه که در وبگاه دانشگاه آمده است، این دانشکده با حدود 90 عضو هیئت علمی در 9 گروه آموزشی فعالیت دارد و اکنون بالغ بر 700 دانشجو در دوره دکتری حرفهای داروسازی، حدود 124 دانشجو در 9 رشته دکترای تخصصی (شامل بیوتکنولوژی دارویی، شیمی دارویی، کنترل دارو، سم شناسی، فارماسوتیکس، نانوفناوری دارویی، فارماکوگنوزی،داروسازی بالینی و داروسازی سنتی ) و 16 دانشجو در رشته سمشناسی در مقطع کارشناسی ارشد در این دانشکده مشغول به تحصیلاند.
دانشکده پرستاری قوچان از واحدهای تابعه دانشگاه است و به ارائهی دوره کارشناسی رشته پرستاری میپردازد.
دانشکده علوم پزشکی شهرستان کاشمر از دانشکدههای اقماری دانشگاه علوم پزشکی مشهد است؛ و اکنون در دوره کارشناسی رشتههای پرستاری، علوم آزمایشگاهی، و کاردانی فوریتهای پزشکی پیشبیمارستانی دانشجوی مشغول به تحصیل دارد. این دانشکده در خیابان پرستار (جاده مغان) شهرستان کاشمر واقع شده است.
جایگاه دانشگاه علوم پزشکی مشهد در رتبهبندیهای دانشگاهی
در رتبهبندی جهانی پایگاه استنادی جهان اسلام (ISC) سال 01-1400، که همه انواع دانشگاهها را دربرمیگیرد این دانشگاه با احراز رتبه 2000 – 1001 جهانی، جایگاه 11 کشوری را به خود اختصاص داده است.
بر اساس رتبهبندی موضوعی تایمز سال 2024 این دانشگاه در حوزه بهداشت و بالینی با احراز رتبه 600 – 501 جهانی در جایگاه رتبهای 10 کشوری قرار گرفته است.
در رتبهبندی موضوعی کیو.اس (QS) سال 2024، در بین دانشگاههای برتر کشور در حوزه موضوعی داروسازی و در حوزه موضوعی آناتومی و فیزیولوژی این دانشگاه در هر دو حوزه بعد از دانشگاه علوم پزشکی تهران و در رتبه دوم قرار قرار گرفته است. در حوزه داروسازی در بازه رتبهای 300-251 جهانی و در حوزه آناتومی و فیزیولوژی در بازه رتبهای 150-101 جهانی قرار دارد.