معرفی دانشگاه حکیم سبزواری

دانشگاه حکیم سبزواری- سبزوار از دسته دانشگاه‌های جامع کشور است؛ این نهاد علمی در سال 1366 به عنوان مجموعه‌ای از دانشگاه تربیت معلم تهران و با ارائه‌ی رشته‌های دبیری فعالیت خود را آغاز کرد. دانشگاه تربیت معلم سبزوار در سال 1390 به دانشگاه حکیم سبزواری تغییر نام و ارتقا جایگاه یافت. پردیس اصلی دانشگاه در مجاورت بلوار شهدای هسته‌ای شهرک توحید (شهرکی خارج از شهر سبزوار و در شمال این شهر) قرار دارد.
دانشگاه حکیم سبزواری در زمینی به مساحت تقریبی 200 هکتار از جمله دانشگاه‌های مهم و بزرگ استان خراسان رضوی است. یک پژوهشکده و دو پردیس این دانشگاه به شرح زیر است:
پژوهشکده علوم جغرافیایی و مطالعات اجتماعی در سال 1376 با نام مرکز تحقیقات توسعه منطقه غرب خراسان آغاز به کار کرد و در سال 1383 به پژوهشکده ارتقا جایگاه یافت. این پژوهشکده اکنون در 2 گروه پژوهشی مطالعات جغرافیایی و مطالعات علوم اجتماعی فعالیت دارد و شامل دو هسته‌ پژوهشی میان‌رشته‌ای علوم شناختی و مطالعات سالمندی، و زیست قوم‌شناسی می‌شود.
پردیس فناوری‌های نوین این دانشگاه در سال 1392 با هدف فعالیت در حوزه‌ی علوم و فناوری‌های نوین میان رشته‌ای با ارائه‌ی 6 رشته مهندسی فناوری اطلاعات، مهندسی صنایع، مهندسی زیست محیطی، ریاضی مهندسی، فیزیک مهندسی و علوم محاسباتی در مقطع کارشناسی راه‌اندازی شد. این پردیس اکنون با نام دانشکده فنی و مهندسی فناوری‌های نوین حضرت زینب (س) سبزوار (ویژه خواهران) با ارائه‌ی 3 رشته مهندسی کامپیوتر، علوم مهندسی و مهندسی صنایع در 3 گروه آموزشی فعالیت می‌کند.
مرکز رشد فناوری سبزوار از جمله پردیس‌های این دانشگاه است؛ این مراکز با هدف اصلی ایجاد، رشد و حمایت از کسب‌وکارهای کوچک با تکیه بر فناوری‌های پیشرفته، و جذب کارآفرینان و دانش‌آموختگان در پیشبرد این هدف فعالیت می‌کنند.
این دانشگاه با حدود 40 گروه آموزشی از یک پردیس خودگردان و 10 دانشکده (آن‌گونه که در وبگاه دانشگاه مندرج است) به شرح زیر تشکیل شده است:
دانشکده ادبیات و علوم انسانی از اولین دانشکده‌های تأسیس‌شده و رشته‌های زبان و ادبیات فارسی، زبان و ادبیات عرب و معارف اسلامی قدیمی‌ترین رشته‌های ارائه‌شده در این دانشگاه است. این دانشکده اکنون با 6 گروه آموزشی، رشته‌های زیر را به تفکیک دوره ارائه می‌دهد:
کارشناسی: علوم تربیتی، علوم سیاسی، برنامه‌ریزی اجتماعی و تعاون، روان‌شناسی، زبان و ادبیات انگلیسی، زبان و ادبیات فارسی، و زبان و ادبیات فرانسه
کارشناسی ارشد: زبان و ادبیات فرانسه، آموزش زبان انگلیسی، پژوهش علوم اجتماعی، و زبان و ادیبات فارسی با دو گرایش ادبیات تطبیقی و ادبیات پایداری
دکتری: آموزش زبان انگلیسی و زبان و ادیبات فارسی با گرایش ادبیات حماسی
دانشکده علوم پایه با بیش از 35 عضو هیئت علمی در 3 گروه آموزشی فعالیت دارد. رشته‌های ارائه‌شده در این دانشکده به تفکیک دوره به قرار زیر است:
کارشناسی: زیست‎شناسی سلولی و مولکولی، زیست‌شناسی گیاهی، شیمی کاربردی، شیمی محض و فیزیک
کارشناسی ارشد: ژئوفیزیک (گرایش ژئومغناطیس و گرانی‌سنجی)، شیمی (گرایش آلی، معدنی، تجزیه، و شیمی‌فیزیک)، فیزیک (گرایش حالت جامد، هسته‌ای، و ذرات بنیادی و نظریه میدان‌ها)، زیست‎شناسی سلولی و مولکولی (گرایش زیست‎شناسی سلولی و مولکولی و بیوشیمی)، و زیست شناسی جانوری- بیوسیستماتیک
دکتری: شیمی معدنی و فیزیک هسته‌ای
دانشکده مهندسی برق و کامپیوتر با حدود 24 عضو هیئت علمی در 4 گروه آموزشی مهندسی برق، مهندسی مکاترونیک، مهندسی پزشکی، و مهندسی کامپیوتر فعالیت می‌کند و در رشته‌های زیر دانشجو می‌پذیرد:
کارشناسی: مهندسی برق و مهندسی کامپیوتر
کارشناسی ارشد: مهندسی پزشکی- بیوالکتریک، مهندسی مکاترونیک، مهندسی برق- الکترونیک (گرایش مدارهای مجتمع الکترونیک، افزاره های میکرو و نانو الکترونیک) و مهندسی برق- قدرت (گرایش الکترونیک قدرت و ماشین های الکتریکی و سیستم‌های قدرت)
دکتری: مهندسی برق- الکترونیک و مهندسی پزشکی- بیوالکتریک
دانشکده الهیات و معارف اسلامی متشکل از 6 گروه آموزشی است و رشته‌های زیر را به تفکیک دوره ارائه می‌دهد:
کارشناسی: ادیان و عرفان، تاریخ تمدن ملل اسلامی، حقوق، زبان و ادبیات عربی، علوم قرآن و حدیث، فقه و مبانی حقوق اسلامی، و فلسفه و حکمت اسلامی
کارشناسی ارشد: زبان و ادبیات عرب، مترجمی زبان عرب، تاریخ تشیع، علوم قرآن و حدیث، فقه و مبانی حقوق اسلامی، فلسفه و حکمت اسلامی، و حقوق خصوصی
دکتری: زبان و ادبیات عرب
دانشکده فنی و مهندسی در سال 1376 راه‌اندازی شد و اکنون در 3 گروه آموزشی مهندسی مکانیک و هوافضا (14 عضو عضو هیئت علمی)، مهندسی مواد (10 عضو عضو هیئت علمی)، و مهندسی عمران (13 عضو عضو هیئت علمی) فعالیت می‌کند. رشته‌های این دانشکده به تفکیک دوره به قرار زیر است:
کارشناسی: مهندسی عمران، مهندسی مکانیک، و مهندسی مواد و متالورژی
کارشناسی ارشد: مهندسی مکانیک (گرایش تبدیل انرژی و طراحی کاربردی)، مهندسی عمران (گرایش سازه و مدیریت ساخت)، مهندسی پزشکی- بیومکانیک، و مهندسی مواد (گرایش شناسایی و انتخاب مواد مهندسی، و مواد مرکب)
دکتری: مهندسی مکانیک- تبدیل انرژی و مهندسی مواد و متالورژی
دانشکده ریاضی و علوم کامپیوتر از 4 گروه آموزشی ریاضی محض، ریاضی کاربردی، آمار، و علوم کامپیوترتشکیل شده است. گروه ریاضی این دانشکده یکی از چهار گروه اولیه‌ی راه‌اندازی‌شده در این دانشگاه است که فعالیت خود را پذیرش دانشجو در رشته دبیری ریاضی آغاز کرد. اکنون رشته‌های این دانشکده به تفکیک دوره به قرار زیر است:
کارشناسی: آمار و سنجش آموزشی، ریاضیات و کاربردها و آمار
کارشناسی ارشد: آمار ریاضی، ریاضی محض (گرایش جبر، آنالیز و هندسه (توپولوژی))، ریاضی کاربردی (بدون گرایش، با گرایش آنالیز عددی و بهینه سازی)، و علوم تصمیم و مهندسی دانش
دکتری: ریاضی محض (گرایش جبر و آنالیز)
دانشکده جغرافیا و علوم محیطی از پویاترین دانشکده‌های کشور در این حوزه است و اکنون با 4 گروه آموزشی آب و هواشناسی و ژئومورفولوژی، برنامه‌ریزی شهری و روستایی، علوم و مهندسی محیط زیست، و سنجش از دور و سیستم اطلاعات جغرافیایی، علاوه بر ارائه‌ی دوره کارشناسی رشته جغرافیا و علوم و مهندسی محیط زیست در مقاطع تحصیلات تکمیلی نیز فعالیت دارد. رشته‌های مقطع کارشناسی ارشد و دکتری این دانشکده به قرار زیر است:
کارشناسی ارشد: آب و هواشناسی محیطی، ژئومورفولوژی- آمایش محیط، جغرافیا و برنامه ریزی شهری، جغرافیا و برنامه ریزی روستایی- مدیریت توسعه پایدار روستایی، علوم و مهندسی محیط زیست با دو گرایش مدیریت و حفاظت تنوع زیستی و آلودگی های محیط زیست
دکتری: آب و هواشناسی و ژئومورفولوژی
دانشکده تربیت بدنی و علوم ورزشی در سال 1376 با پذیرش دانشجو در رشته دبیری تربیت بدنی کار خود را آغاز کرد. اکنون این دانشکده با حدود 13 عضو هیئت علمی از 2 گروه آموزشی رفتار حرکتی و آسیب شناسی، و فیزیولوژی و مدیریت ورزشی تشکیل شده است و علاوه بر ارائه‌ی رشته علوم ورزشی در مقطع کارشناسی، رشته‌های فیزیولوژی ورزشی (گرایش فیزیولوژی ورزشی کاربردی و فیزیولوژی فعالیت ورزشی محض)، رفتار حرکتی- یادگیری و کنترل حرکتی، و مدیریت ورزشی- مدیریت راهبردی در سازمان‌های ورزشی در مقطع کارشناسی ارشد و رشته فیزیولوژی ورزشی (گرایش فیزیولوژی ورزشی عصبی عضلانی و بیوشیمی و متابولیسم ورزشی) در مقطع دکتری نیز در این دانشکده ارائه می‌شود.
دانشکده معماری و شهرسازی از 3 گروه آموزشی مهندسی شهرسازی، مرمت و حفظ بناهای تاریخی، و مهندسی معماری تشکیل شده است. این دانشکده در مقطع کارشناسی، رشته‌های مرمت بناهای تاریخی و مهندسی معماری و در مقطع کارشناسی ارشد، رشته مهندسی معماری را ارائه می‌دهد.
دانشکده مهندسی نفت و پتروشیمی به نوعی جدیدترین دانشکده‌ی این دانشگاه محسوب می‌شود؛ یک سال پیش از راه‌اندازی این دانشکده در سال 1389، ارائه‌ی رشته مهندسی نفت و مهندسی شیمی آغاز شده بود و در حال حاضر نیز صرفاً این دو رشته در مقطع کارشناسی ارائه می‌شوند.
جایگاه دانشگاه حکیم سبزواری در رتبه‌بندی‌های دانشگاهی
بر اساس آخرین رتبه‌بندی پایگاه استنادی علوم جهان اسلام (ISC) در سال 01-1400 از دانشگاه‌های جامع کشور، این دانشگاه در رتبه 28 قرار گرفته است.