تصویری از سردر دانشگاه هرمزگان

دانشگاه هرمزگان

دانشگاه هرمزگان – بندرعباس در سال 1370 با دریافت مجوز راه‌اندازی 6 رشته تحصیلی در مقطع كارشناسي شامل مهندسي صنايع، مهندسي مكانيك، دبيري رياضي، دبيري فيزيك، دبيري ادبيات فارسي آغاز به کار کرد. این دانشگاه در کیلومتر 9 جاده بندرعباس- میناب قرار دارد.
دانشگاه هرمزگان، که در گروه دانشگاه‌های جامع کشور قرار می‌گیرد، علاوه بر فعالیت‌های آموزشی، در حوزه پژوهشی توانسته است خود را به عنوان قطب اقتصاد دریاپایه معرفی کند. این دانشگاه در حوزه فعالیت‌های پژوهشی تاکنون بیش از 850 طرح پژوهشی، 380 جلد کتاب و 4600 مقاله پژوهشی ارائه داده است. علاوه بر ایجاد چندین هسته پژوهشی، دانشگاه هرمزگان با تکیه بر موقعیت جغرافیایی خود اقدام به راه‌اندازی 3 پژوهشکده شامل پژوهشکده منطقه‌ای جنگل‌های حرا، پژوهشکده مطالعات و تحقیقات هرمز و پژوهشکده مطالعات مکران کرده است.
طبق اعلام وبگاه دانشگاه، اکنون حدود 230 عضو هیأت علمی در این دانشگاه به فعالیت‌های آموزشی و پژوهشی می‌پردازند و بیش از 6000 دانشجو مشغول به تحصیل‌اند. در این دانشگاه 43 رشته در مقطع كارشناسي، 75 رشته در مقطع كارشناسي ارشد و 35 رشته در مقطع دكترا ارائه می‌شود.
این دانشگاه از 7 دانشکده، یک پردیس بین‌الملل در شهر قشم و یک مجتمع آموزش عالی واقع در شهر میناب تشکیل شده است. دانشکده‌های این دانشگاه به قرار زیر است:
دانشکده علوم انسانی، دانشکده فنی و مهندسی، دانشکده علوم پایه، دانشکده علوم و فنون دریایی، دانشکده مدیریت، اقتصاد و حسابداری، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی و دانشکده مهندسی شیمی و نفت
دانشکده علوم انسانی از جمله دانشکده‌های قدیمی این دانشگاه محسوب می‌شود. این دانشکده در سال 1374 با راه‌اندازی گروه زبان و ادبیات فارسی فعالیت خود را آغاز کرد. اکنون این دانشکده با حدود 53 عضو هیأت علمی در 10 گروه آموزشی فعالیت می‌کند و میزبان بیش از 800 دانشجو در مقطع کارشناسی، 300 دانشجو در مقطع کارشناسی ارشد و 50 دانشجو در مقطع دکتری است. 2 ساختمان دانشگاه به نام‌های رودکی و مولوی در اختیار این دانشکده قرار دارد. رشته‌های ارائه‌شده در این دانشکده به قرار زیر است:
کارشناسی: جامعه‌شناسی، زبان و ادبیات فارسی، روان‌شناسی، مشاوره، آموزش زبان انگلیسی، علوم ورزشی، حقوق، جغرافیا، و صنایع دستی
کارشناسی ارشد: پژوهش علوم اجتماعی، زبان و ادبیات فارسی در دو گرایش ادبیات محض و ادبیات کودک و نوجوان، طبیعت‌گردی گرایش اکوتوریسم، آب و هواشناسی گرایش تغییر اقلیم، سنجش از دور و سیستم اطلاعات جغرافیایی گرایش سیستم اطلاعات جغرافیایی، مدیریت آمایش سرزمین، تحقیقات آموزشی، علوم تربیتی، برنامه‌ریزی درسی، روان‌شناسی گرایش عمومی، و مشاوره گرایش خانواده
دکتری: زبان وادبیات فارسی گرایش ادبیات محض، برنامه‌ریزی درسی، و مشاوره
دانشکده علوم پایه نیز از هسته‌های اولیه این دانشگاه محسوب می‌شود. دو ساختمان فارابی و رازی دانشگاه محل استقرار دانشکده علوم پایه است. این دانشکده با حدود 45 عضو هیأت علمی در 5 گروه آموزشی ریاضی، فیزیک، زمین‌شناسی، شیمی و آمار فعالیت می‌کند. گروه ریاضی و فیزیک این دانشکده از قدیمی‌ترین گروه‌های آموزشی دانشگاه هرمزگان است. در حال حاضر حدود 580 دانشجو در مقطع کارشناسی و 160 دانشجو در دوره تحصیلات تکمیلی در این دانشکده مشغول به تحصیل‌اند. رشته‌های ارائه‌شده در این دانشکده به تفکیک دوره به قرار زیر است:
کارشناسی: ریاضیات و کاربردها، شیمی محض، زمین‌شناسی، فیزیک و آمار
کارشناسی ارشد: شیمی آلی، شیمی تجزیه، فیزیک – اپتیک و لیزر، ژئوفیزیک با دو گرایش زلزله‌شناسی و ژئومغناطیس، جبر، آنالیز، هندسه، آمار ریاضی، رسوب‌شناسی و سنگ‌شناسی رسوبی
دکتری: جبر، آنالیز، هندسه، پترولوژی، رسوب‌شناسی و سنگ‌شناسی رسوبی
دانشکده علوم و فنون دریایی در سال 1389 راه‌اندازی شد. موقعیت جغرافیایی و شرایط اقلیمی منطقه‌ی محل استقرار این دانشگاه، با توجه به تنوع زیستی گیاهی و جانوری خلیج فارس و دریای عمان، ظرفیت بالای ذخایر شیلاتی، ضرورت مطالعه شرایط فیزیکی و هواشناسی دریایی، نیاز به ایجاد دانشکده‌ای در این حوزه و اهمیت آن را نشان می‌دهد. در حال حاضر این دانشکده با حدود 25 عضو هیأت علمی در 3 گروه آموزشی زیست‌شناسی دریا، شیلات و علوم غیرزیستی جوی و اقیانوسی فعالیت دارد. در این دانشکده بیش از 500 دانشجو شامل حدود 320 دانشجوی کارشناسی، 140 دانشجوی کارشناسی ارشد و 70 دانشجوی دکتری مشغول گذراندن دوران تحصیلی خود هستند. رشته و رشته-گرایش‌های زیر در این دانشکده ارائه می‌شود:
کارشناسی: زیست‌شناسی دریا، علوم و مهندسی شیلات، و اقیانوس‌شناسی
کارشناسی ارشد: زیست‌شناسی دریا (با 4 گرایش جانوران دریا، بوم‌شناسی دریا، آلودگی دریا، و گیاهان دریا)، زیست‌فناوری دریا، زیست‌فناوری صنعت و محیط زیست، علوم و مهندسی شیلات (با 3 گرایش بوم‌شناسی آبزیان، تکثیر و پرورش آبزیان، و صید و بهره‌برداری آبزیان)، محیط زیست دریا، هواشناسی، و اقیانوس‌شناسی فیزیکی گرایش فیزیک دریا
دکتری: زیست شناسی جانوران دریا، علوم و مهندسی شیلات (با 2 گرایش تکثیر و پرورش آبزیان و صید و بهره‌برداری آبزیان)، فیزیک دریا گرایش دینامیک و هواشناسی
پردیس بین‌الملل قشم به تازگی جهت ارائه دوره تحصیلات تکمیلی راه‌اندازی شده است و در آینده‌ای نزدیک شرایط پذیرش دانشجویان بین‌المللی را نیز فراهم خواهد کرد.
مجتمع آموزش عالي ميناب به عنوان یک مجتمع آموزشی تابعه دانشگاه هرمزگان، با ادغام دانشکده کشاورزی (تأسیس 1390) و دانشگاه خواهران الزهرا میناب (تأسیس 1392) در سال 1393 تشکیل شد. اکنون 4 گروه آموزشی به قرار زیر در این مجتمع فعالیت می‌کنند:
گروه علوم و مهندسی آب از سال 1390 با ارائه رشته علوم و مهندسی آب در مقطع کارشناسی مشغول به فعالیت است. یک ایستگاه تحقیقاتی و دو آزمایشگاه آب و خاک و نقشه‌برداری و رسم فنی در این گروه راه‌اندازی شده است. اکنون این گروه با 4 عضو هیأت علمی به آموزش حدود 100 دانشجو می‌پردازد.
گروه علوم و مهندسی کشاورزی در سال 1390 با راه‌اندازی رشته زراعت و اصلاح نباتات فعالیت خود را آغاز کرد. این گروه آموزشی دارای دو آزمایشگاه تخصصی کشت بافت و بیوتکنولوژی است. در حال حاضر این گروه با حدود 12 عضو هیأت علمی به آموزش حدود 300 دانشجو در 4 رشته علوم و مهندسی باغبانی، مهندسی تولید و ژنتیک گیاهی، مهندسی فضای سبز، و مهندسی گیاه‌پزشکی مشغول است.
گروه مهندسی صنایع علاوه بر فعالیت‌های آموزشی، در حوزه پژوهشی کاربرد تکنیک‌های مختلف بهینه‌سازی در طراحی زنجیره تأمین فعالیت می‌کند. در حال حاضر این گروه با 2 عضو هیأت علمی مشغول آموزش به حدود 70 دانشجو در رشته مهندسی صنایع در مقطع کارشناسی است.
گروه مهندسی کامپیوتر همانند گروه مهندسی صنایع بعد از شکل‌گیری این مجتمع آموزشی راه‌اندازی شد. با توجه به تمرکز اصلی این مجتمع بر علوم مرتبط با کشاورزی، این گروه نیز در زمینه علوم کامپیوتر مرتبط با علم کشاورزی فعالیت دارد. گروه مهندسی کامپیوتر هدف اصلی خود را بهره‌گیری از “علم داده، یادگیری ماشین و اینترنت اشیا در علم کشاورزی به منظور بهبود کیفیت محصولات، مبارزه با بیماری‌ها و به طور کلی ارتقاء سطح کشاورزی و در عین حال حرکت از کشاورزی سنتی به کشاورزی مدرن” تعریف کرده است. این گروه اکنون به آموزش حدود 40 دانشجو در رشته مهندسی کامپیوتر اشتغال دارد.
مجتمع آموزش عالی میناب در بلوار دانش شهرک المهدی (شهرکی در جنوب شهر میناب) قرار دارد.