دانشگاه علوم پزشکی مازندران

دانشگاه علوم پزشکی مازندران – ساری

پیشینۀ تأسیس این دانشگاه به راه‌اندازی آموزشگاه عالی مامایی ساری در سال 1354 برمی‌گردد. این آموزشگاه با گسترش فعالیت در قالب مرکز آموزشی- درمانی ادامه فعالیت داد. 13 سال بعد در سال 1367 دانشکده پرستاری و مامایی در شهر ساری تأسیس شد و سرانجام دانشگاه علوم پزشکی مازندران با مرکزیت شهر ساری شکل گرفت. حوزه مدیریتی این دانشگاه در سه راه جویبار در ابتدای بزرگراه ولیعصر (عج) قرار دارد و پردیس اصلی دانشگاه که با نام مجتمع دانشگاهی پیامبر اعظم نیز شناخته می‌شود در زمینی به مساحت تقریبی ۱۰۰ هکتار در کیلومتر 18 جاده فرح‌آباد- ساری واقع شده است.
این دانشگاه چنان‌چه در وبگاه رسمی آن درج شده است دارای 5 مرکز آموزشی و درمانی، 26 بیمارستان، 21 شبکه بهداشت، 2 کلینیک فوق تخصصی، 7 مرکز پذیرش بیماران بین‌الملل است. علاوه بر آن در این دانشگاه در حال حاضر 23 مرکز تحقیقاتی و 4 پژوهشکده فعال وجود دارد. پژوهشکده‌های دانشگاه از این قرارند: پژوهشکده اعتیاد، هموگلوبینوپاتی، بیماری‌های واگیر، و بیماری‌های غیرواگیر.
طبق وبگاه رسمی دانشگاه، دانشگاه علوم پزشکی مازندران در حال حاضر دارای 12 دانشکده (7 دانشکده مستقر در پردیس اصلی دانشگاه مازندران- ساری و 5 دانشکده اقماری) و یک پردیس خودگردان، بیش از 500 عضو هیئت علمی و 6000 دانشجو است. دانشکده‌‌های این دانشگاه از قرار زیر است:
پزشکی، دندانپزشکی، داروسازی، پرستاری و مامایی، پیراپزشکی، بهداشت، فناوری‌های نوین پزشکی، پرستاری آمل، پیراپزشکی آمل، پرستاری بهشهر، پردیس پزشکی آمل.
دانشکده پیراپزشکی: این دانشکده که در سال 1371 با پذیرش دانشجو در مقطع کاردانی در رشته‌های هوشبری، اتاق عمل، رادیولوژی و علوم آزمایشگاهی فعالیت خود را آغاز کرد در مدت کوتاهی با گسترش فعالیت‌های خود به جذب دانشجو در رشته‌ها و مقاطع مختلف تحصیلی پرداخت. بر اساس آنچه در وبگاه رسمی این دانشگاه درج شده است در حال حاضر این دانشکده دارای 27 عضو هیئت علمی در 9 گروه آموزشی است. رشته‌های ارائه شده در این دانشکده به تفکیک مقطع به قرار زیر است:
کارشناسی: ۶ رشته پیراپزشکی و 2 رشته توان‌بخشی شامل فناوری اطلاعات سلامت، هوشبری، فوریت‌های پزشکی پیش‌بیمارستانی، علوم آزمایشگاهی، رادیولوژی، کاردرمانی، اپتومتری (بینایی‌سنجی)، و تکنولوژی اتاق عمل.
کارشناسی ارشد: اتاق عمل و تاریخ علوم پزشکی
دکتری: تاریخ علوم پزشکی.
دانشکده پرستاری و مامایی: این دانشکده معروف به دانشکده پرستاری و مامایی نسیبه باسابقه‌ترین بخش دانشگاه محسوب می‌شود و در حال حاضر علاوه بر پذیرش دانشجو در مقطع کارشناسی مامایی و پرستاری، در مقطع کارشناسی ارشد پرستاری اورژانس، سالمندی، روان، مشاوره در مامایی و همچنین دکتری مامایی فعالیت دارد.
دانشکده فناوری‌های نوین پزشکی: این دانشکده‌ی تازه‌تأسیس با جذب 15 عضو هیئت علمی در 4 گروه آموزشی زیست‌فناوری پزشکی، نانوفناوری پزشکی، علوم اعصاب و مهندسی بافت و علوم سلولی کاربردی در حال فعالیت است. تاکنون 26 دانشجو از این دانشکده فارغ‌التحصیل شده‌اند و اکنون 46 دانشجوی مشغول به تحصیل دارد.
پردیس پزشکی آمل، دانشکده پیراپزشکی آمل، و دانشکده پرستاری آمل: این سه دانشکده مجتمع‌های دانشکده‌های علوم پزشکی آمل راتشکیل می‌دهند. پردیس پزشکی در آدرس بلوار ولایت، کوچه ولایت 19 و دانشکده پرستاری و پیراپزشکی در بلوار طالب، کوچه فیاض‌بخش واقع شده است.
پردیس پزشکی آمل: در 2 گروه علوم پایه و علوم بالینی در رشته دکتری عمومی پزشکی فعالیت دارد.
دانشکده پیراپزشکی آمل: متشکل از 3 گروه آموزشی فناوری اطلاعات سلامت، علوم آزمایشگاهی و فوریت‌های پزشکی است.
دانشکده پرستاری آمل: با پذیرش دانشجو در رشته پرستاری در حال حاضر 7 عضو هیئت علمی و حدود 300 دانشجوی مشغول به تحصیل دارد و تاکنون حدود 70 دانشجو از آن فارغ‌التحصیل شده‌اند.
دانشکده پرستاری بهشهر: این دانشکده طبق اعلام وبگاه رسمی دانشگاه در حال حاضر با 2 عضو هیئت علمی، حدود 120 دانشجوی شاغل به تحصیل دارد و تا سال 1402 قریب به 37 دانشجو از آن فارغ‌التحصیل شده‌اند. این دانشکده در بلوار هاشمی‌نژاد شهر بهشهر واقع شده است.
پردیس خودگردان دانشگاه واقع در رامسر: این پردیس که ساختمان آموزشی آن در سادات‌شهر رامسر و جنب دانشگاه پیام نور واقع شده است، در سال 1387 با هدف جذب دانشجو در رشته‌های پزشکی عمومی و داروسازی تأسیس شد و طبق اعلام وبگاه رسمی دانشگاه در حال حاضر 31 عضو هیئت علمی ثابت و بیش از 700 دانشجوی مشغول به تحصیل دارد که حدود 150 نفر از آنها مربوط به طرح انتقال خارج به داخل است. تاکنون مجموعاً حدود 450 دانشجو در این دو رشته فارغ‌التحصیل شده‌اند.

جایگاه دانشگاه علوم پزشکی مازندران در رتبه‌بندی‌های دانشگاهی
در رتبه‌بندی جهانی پایگاه استنادی جهان اسلام (ISC) در سال 2023 که همه انواع دانشگاه‌ها را در بر می‌گیرد این دانشگاه با احراز رتبه 1600-1401 جهانی جایگاه 21 کشوری را به خود اختصاص داده است.
بر اساس رتبه‌بندی تایمز در سال 2024 از میان بهترین دانشگاه‌های ایران در رتبه‌بندی موضوعی در حوزه بهداشت و بالینی دانشگاه علوم پزشکی بابل در رتبه 600-501 جهانی و در جایگاه 11 کشوری و در رتبه‌بندی موضوعی در حوزه علوم زیستی در رتبه 800-601 جهانی در جایگاه 12 کشوری قرار گرفته است.