تصویری از دانشگاه خلیج فارس

دانشگاه خلیج فارس

دانشگاه خلیج فارس به عنوان اولین دانشگاه دولتی استان بوشهر در سال 1371 با نام دانشگاه بوشهر و با ارائه دو رشته مهندسی مکانیک و مهندسی عمران راه‌اندازی شد و در سال 1375 به دانشگاه خلیج فارس تغییر نام داد. در سال 1373 دبیرستانی وابسته به دانشگاه جهت جذب دانش‌آموزان استعداد برتر در دو گروه علوم تجربی و ریاضی راه‌اندازی شد. این دانشگاه در بلوار خلیج فارس و در فاصله‌ای نه چندان دور از خط ساحلی قرار گرفته است.
دانشگاه خلیج فارس دارای چند پژوهشکده، مرکز پژوهشی و هسته پژوهشی به قرار زیر است:
پژوهشکده خلیج فارس، پژوهشکده فناوری اطلاعات و ارتباطات دانشگاه خلیج فارس،مرکز پژوهشی نفت و گاز، مرکز پژوهشی آپا، هسته پژوهشی نانو بیوتکنولوژی کاربردی، هسته پژوهشی فناوری غشای پایدار، هسته پژوهشی نانوپلاسمونیک، و گروه پژوهشی هوش محاسباتی و بهینه‌سازی هوشمند
در این دانشگاه، آن‌گونه که در وبگاه دانشگاه درج شده است، اکنون بیش از 8600 دانشجو (شامل حدود 200 دانشجوی بین‌الملل) در حدود 97 رشته مشغول به تحصیل‌اند. تاکنون بیش از 20000 دانشجو از این دانشگاه فارغ‌التحصیل شده‌اند.
این دانشگاه با حدود 250 عضو هیئت علمی از 9 دانشکده (شامل 2 دانشکده تابعه) به قرار زیر تشکیل شده است:
دانشکده مهندسی، دانشکده علوم و فناوری نانو و زیستی، دانشکده ادبیات و علوم انسانی، دانشکده مهندسی نفت، گاز و پتروشیمی، دانشکده هنر و معماری، دانشکده کسب و کار و اقتصاد، دانشکده مهندسی سیستم‌های هوشمند و علوم داده، دانشكده فني و مهندسي جم، و دانشكده كشاورزي و منابع طبيعي در حومه برازجان
دانشکده ادبیات و علوم انسانی در سال 1374 به عنوان سومین دانشکده این دانشگاه راه‌اندازی شد. در طی فعالیت این دانشکده بخش‌هایی از آن جدا و خود تبدیل به دانشکده مستقل کسب و کار و اقتصاد شدند. در حوزه‌ی پژوهشی اکنون 9 گروه و هسته پژوهشی و فناوری به قرار زیر در این دانشکده دایر است:
گروه پژوهش و فناوری انگیزش در تعلیم و تربیت، گروه پژوهش و فناوری تاریخ شفاهی خلیج فارس، گروه پژوهش و فناوری زبان، فرهنگ و شناخت خلیج فارس، گروه پژوهش و فناوری ورزش، تغذیه و تندرستی خلیج فارس، هسته پژوهش و فناوری مشاوره خانواده و ازدواج، هسته پژوهش و فناوری مطالعات خلیج فارس و کرانه‌های آن، هسته پژوهش و فناوری مطالعات داده‌های رسانه‌های اجتماعی، هسته پژوهش و فناوری مطالعات کمی علم و فناوری، و هسته پژوهش و فناوری مغز و شناخت
بیش از 50 عضو هیئت علمی در 8 گروه آموزشی دانشکده فعالیت دارند. اکنون در این دانشکده بیش از 1600 دانشجو مشغول به تحصیل‌اند. رشته‌های ارائه شده در این دانشکده به قرار زیر است:
کارشناسی: زبان و ادبیات فارسی، زبان و ادبیات انگلیسی، زبان و ادبیات عربی، روان‌شناسی، تاریخ، و علم اطلاعات و دانش‏شناسی
کارشناسی ارشد: مشاوره خانواده، روان شناسی عمومی، روان شناسی تربیتی، زبان و ادبیات انگلیسی، آموزش زبان انگلیسی، تاریخ – مطالعات خلیج فارس، ادبیات عرب، و زبان و ادبیات فارسی – ادبیات پایداری
دکتری: روان‌شناسی، تاریخ- مطالعات ایران بعد از اسلام و زبان و ادبیات عرب
دانشکده مهندسی نفت، گاز و پتروشیمی با توجه به موقعیت مکانی و کادر مجرب علمی و پژوهشی از دانشکده‌های مطرح در این حوزه است. مرکز پژوهشی نفت و گاز و واحدهای پژوهشی این دانشکده شامل گروه پژوهش و فناوری دینامیک سیالات محاسباتی کاربردی، گروه پژوهشی فناوری غشایی پایدار، گروه پژوهشی نانوزیست فناوری کاربردی، و گروه پژوهش و فناوری مهندسی واکنش‌های شیمیایی و کاتالیست نقشی فعال در ارتقا سطح علمی و تحقیقاتی این دانشکده ایفا می‌کنند. این دانشکده با حدود 17 عضو هیئت علمی رسمی در 2 گروه آموزشی مهندسی شیمی و مهندسی نفت فعالیت می‌کند و بیش از 600 دانشجو در حال حاضر در این دانشکده مشغول به تحصیل‌اند. رشته‌های مهندسی نفت و مهندسی شیمی در مقطع کارشناسی، رشته‌های مهندسی نفت- مخازن هیدروکربوری، و مهندسی شیمی با 4 گرایش ترموسینتیک و کاتالیست، طراحی فرایند، فرآیندهای جداسازی، و پلیمر در مقطع کارشناسی ارشد و رشته مهندسی شیمی در مقطع دکتری در این دانشکده ارائه می‌شود.
دانشکده مهندسی سیستم‌های هوشمند و علوم داده دانشکده‌ای جوان است که با 4 گروه آموزشی در سال 1399 آغاز به کار کرد. این دانشکده تازه‌تأسیس مجهز به 5 آزمایشگاه آموزشی و 12 آزمایشگاه پژوهشی است.طبق اعلام وبگاه دانشگاه این دانشکده با حضور حدود 38 عضو هیئت علمی، میزبان بیش از 1100 دانشجوی (بیش از 900 دانشجوی کارشناسی، 180 دانشجوی کارشناسی ارشد و 20 دانشجوی دوره دکتری) مشغول به تحصیل است. رشته‌های ارائه‌شده در این دانشکده به تفکیک دوره به قرار زیر است:
کارشناسی: آمار، مهندسی کامپیوتر، مهندسی برق و ریاضیات و کاربردها
کارشناسی ارشد: آمار- ریاضی، آمار اقتصاد، مهندسی کامپیوتر- هوش مصنوعی، مهندسی برق-کنترل و مهندسی برق مخابرات گرایش سیستم، ریاضی کاربردی با 2 گرایش آنالیز عددی و علوم داده، و ریاضی محض – جبر
دکتری: آمار، ریاضی کاربردی- آنالیز عددی و ریاضی محض- آنالیز
دانشكده فني و مهندسي جم به عنوان دانشکده تابعه دانشگاه خلیج فارس در سال 1389 در شهرک پردیس شهر جم استان بوشهر راه‌اندازی شد. اکنون این دانشکده به محله شاندیز شهر بهارستان شهرستان جم نقل مکان کرده است. دانشکده فنی و مهندسی جم در 2 گروه آموزشی مهندسی صنایع و مهندسی کامپیوتر با حدود 8 عضو هیئت علمی فعالیت می‌کند. این دانشکده طبق اعلام وبگاه دانشگاه در حال حاضر میزبان حدود 400 دانشجو در دو رشته مهندسی کامپیوتر و مهندسی صنایع در مقطع کارشناسی است.
دانشكده كشاورزي و منابع طبيعي در حومه برازجان به عنوان دانشکده‌ای وابسته به دانشگاه خلیج فارس در کیلومتر 7 جاده امامزاده ابراهیم شهر برازجان استان بوشهر تأسیس شد. این دانشکده، طبق اعلام وبگاه دانشگاه، اکنون میزبان بیش از 360 دانشجوی مشغول به تحصیل در 4 رشته دوره کارشناسی و 4 رشته دوره کارشناسی ارشد است و تاکنون حدود 800 نفر از دانشکده فارغ‌التحصیل شده‌اند. دانشکده در حال حاضر با به‌کارگیری حدود 26 عضو هیئت علمی در 4 گروه آموزشی فعالیت می‌کند. چندین هسته پژوهشی شامل هسته پژوهش و فناوری به‌نژادی، بیوتکنولوژی و فرآوری گیاهان دارویی، هسته پژوهش و فناوری ترکیبات طبیعی و دارویی جانوری-گیاهی دریا، هسته پژوهش و فناوری تولید کود زیستی و بیوکنترل آفات مهم انباری، هسته پژوهش و فناوری گلخانه ساحلی، و هسته پژوهش و فناوری گیاهان دارویی و مهار بیولوژیک آفات و بیماری‌ها در این دانشکده دایر است. رشته‌های ارائه شده در این دانشکده در دوره کارشناسی شامل علوم و مهندسی باغبانی، علوم دامی، مهندسی تولید و ژنتیک گیاهی، و مهندسی گیاه‌پزشکی و در دوره کارشناسی ارشد شامل ژنتیک و به نژادی گیاهی، و علوم و مهندسی باغبانی با 3 گرایش درختان میوه، گیاهان زینتی، و فیزیولوژی و اصلاح سبزی‌ها می‌شود.
جایگاه دانشگاه خلیج فارس در رتبه‌بندی‌های دانشگاهی
طبق آخرین رتبه‌بندی پایگاه استنادی علوم جهان اسلام (ISC) از دانشگاه‌های جامع کشور در سال 01-1400، این دانشگاه رتبه 27 کشوری را احراز کرده است. در رتبه‌بندی جهانی پایگاه استنادی علوم جهان اسلام (ISC) در سال 2023، که همه انواع دانشگاه‌ها را دربرمی‌گیرد این دانشگاه نیز حضور دارد و با قرارگیری در رتبه‌های بالای 2000 جهانی، جایگاه 56 کشوری را به خود اختصاص داده است.